versalka.pl

Strona o aranżacjach, ogrodach i wnętrzach.

Dom

Jak przechowywać i suszyć grzyby?

Jak przechowywać i suszyć grzyby?

Po zebraniu świeżych grzybów nie musisz ich od razu jeść. Można je przez pewien czas przechowywać. Jeśli zostaną prawidłowo ususzone, będą pysznym dodatkiem do wielu dań.
Oto kilka wskazówek, jak prawidłowo przechowywać i suszyć grzyby.

Jak przechowywać grzyby?

Świeże grzyby leśne, jeśli są odpowiednio przechowywane, będą się nadawać do jedzenia nawet przez kilka dni. Najlepiej je przechowywać w lodówce, gdyż w wyższych temperaturach szybko się psują. Warto je umieścić w pojemniku przepuszczającym powietrze, w żadnym wypadku nie w plastikowej torbie, ponieważ tam grzyby zaczynają gnić, pleśnieć i mogą wytwarzać toksyczne substancje. Grzyby są bardzo wrażliwe na nacisk, więc powinny mieć nieco przestrzeni w pojemniku. Najlepsze miejsce w lodówce do przechowywania grzybów to komora na warzywa.
Kiedy na zewnątrz są niskie temperatury, grzyby można również przechowywać na balkonie.

Suszenie grzybów — najlepsza metoda na wydłużenie ich okresu przechowywania

Najlepszą metodą, jeśli chcemy, aby nasze grzyby przetrwały dłużej niż dwa do trzech dni, jest ich ususzenie. Przed ususzeniem należy najpierw dokładnie wyczyścić grzyby, a następnie pokroić w cienkie plasterki. Aby plasterki były równe, można wykorzystać krajalnicę do jajek. W przypadku małych grzybów często wystarczy przeciąć je na pół.

Sposoby suszenia grzybów — jak suszyć grzyby w piekarniku, w suszarce, na powietrzu?

Aby wysuszyć grzyby w piekarniku, upewnij się, że temperatura wynosi od 40 do 50 stopni Celsjusza. Plastry grzybów należy położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia lub na ruszcie i nastawić piekarnik na termoobieg. Trzeba zapewnić odpowiednią wentylację, pozostawiając uchylone drzwiczki piekarnika. Pozwala to na odparowanie wilgoci. Nie zaleca się suszenia grzybów w kuchence mikrofalowej, ponieważ zrobi się z nich papka.

Suszenie grzybów w suszarce to najlepszy sposób na zachowanie ich aromatu i witamin. W temperaturze około 50 stopni grzyby suszy się równomiernie przez dwie do czterech godzin.

Suszenie grzybów w powietrzu jest zalecane tylko przy suchej, upalnej pogodzie. W tym celu należy pokroić grzyby w plastry i nawlec je na sznurki. Kawałki nie mogą się stykać. Ważne jest również, aby nie myć wcześniej grzybów. Alternatywnie można rozłożyć grzyby na drucianej lub drewnianej siatce. Należy je suszyć w cieniu, a nie na palącym słońcu. Dzięki temu zachowają swój niepowtarzalny aromat. Grzyby należy przenieść na noc do domu, ponieważ istnieje ryzyko, że zrobią się wilgotne.

Suszone grzyby najlepiej przechowywać w dobrze zamykanych słoikach w ciemnym, suchym miejscu. Szczypta pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie wsypane do pojemnika, pomogą w walce z ewentualnymi pasożytami.

Udostępnij