versalka.pl

Strona o aranżacjach, ogrodach i wnętrzach.

Dom

Stare odmiany jabłoni – miniporadnik

Stare odmiany jabłoni – miniporadnik

Stare odmiany jabłoni cenione są za unikalny smak owoców oraz dużą odporność na niekorzystne warunki atmosferyczne czy szkodniki. Z tych powodów, gatunki takie jak na przykład antonówka czy reneta cieszą się niesłabnącą popularnością wśród sadowników.

Czym cechuje się uprawa starych odmian jabłoni?

Jak wspomniano powyżej, stare odmiany jabłoni są odporne na niekorzystne warunki atmosferyczne, takie jak choćby mróz oraz choroby i szkodniki. Pielęgnacja tego typu roślin jest zatem mało wymagająca i może być z powodzeniem prowadzona bez konieczności stosowania chemicznych oprysków. Co ważne, rośliny te mogą rosnąć przez nawet pięćdziesiąt lat i w tym czasie dostarczać duże ilości smacznych i zdrowych owoców. Podczas uprawy starych odmian jabłoni należy pamiętać o zachowaniu odpowiednich odstępów pomiędzy roślinami oraz o wykonywaniu wiosennego i jesiennego cięcia pędów.

Jakie są stare odmiany jabłoni?

W sadach można natknąć się na liczne gatunki jabłoni. Dużą popularnością cieszy się na przykład antonówka, pochodząca z obszaru Rosji lub Białorusi. Korona tego drzewa jest szeroka oraz kulista, a roślina owocuje dość obficie. Zaletą uprawy tego gatunku jabłoni są niskie wymagania glebowe, ponieważ rośliny mogą z powodzeniem rosnąć nawet na torfie. Owoce w kolorze żółtym i zielonym mają gładką skórkę oraz charakterystyczny lekko kwaśny smak, dlatego nadają się na przetwory oraz na wino. Renata czerwona to odmiana pochodząca z Niemiec. Wymaga ona stanowisk żyznych, wilgotnych oraz osłoniętych od wiatru. Cechuje ją duża odporność na choroby oraz nieco mniejsza na mróz. Owoce są soczyste i nadają się na przetwory. Jedną z najbardziej popularnych odmian jabłoni, które uprawiane są w kraju jest Papierówka. Pochodzi ona z krajów nadbałtyckich, a owocuje naprzemiennie i obficie. Owoce rośliny cechują się kwaśnym smakiem i są wykorzystywane w produkcji przetworów, kompotów, ciast, octu oraz wina. Beforest to stara odmiana jabłoni, która pochodzi z obszaru Kanady. Roślina ta cechuje się rozłożystą koroną oraz soczystymi owocami. Ich miąższ jest kruchy oraz aromatyczny, dzięki czemu wykorzystywany jest podczas produkcji soków i win. Z obszaru Niemiec pochodzi odmiana nazywana Księciem Albertem. Roślina odporna jest na negatywną działalność szkodników oraz mróz. Owocuje naprzemiennie, a owoce mają kwaśny smak. Są one wykorzystywane podczas produkcji suszu, dżemów oraz innych przetworów. Jabłoń Kronselska to odmiana pochodząca z Francji. Roślina ta jest odporna na mróz i wybrane choroby. Rośnie na żyznej glebie i na dobrze nasłonecznionych stanowiskach. Może być z powodzeniem hodowana w przydomowych ogródkach. Owoce są kruche, soczystsze i bardzo aromatyczne.

Przeczytaj więcej na polystone.pl

Udostępnij